Уроци за всички

gallery/youthcenter_logo

Помощ при писане на курсови работи! Ниски цени! Тел. 0886464431 /и на вайбър/

Zero Conditional

Нулево условно наклонение

              Нулевото условно наклонение се ползва, когато казваме доказани истини или говорим за неща, които са почти истина при определени условия. Например винаги е истина следното изречение:

  If it rains, stuff gets wet. (Ако вали, нещата ще се намокрят.)

              Нулево условно наклонение се образува лесно, тъй като глаголите и в двете прости изречения, от които е съставено, са в сегашно просто време. Едното просто изречение започва с “if” и глагола в него е в сегашно просто време, а в другото изречение просто имаме глагол в сегашно просто време. Не е задължително изречението с if да е първо, може да разменяте реда им.

  Пример: If students miss an exam, the professor fails them. ( Ако студентите не преминат упражнението, професорът ще ги скъса. )

               The professor fails the students if they miss an exam. ( Професора ще скъса студентите, ако те не преминат упражнението. )

              Тази форма на условно наклонение може да се ползва и когато даваме инструкции за това какво да се прави при определени условия. Тук обаче едното изречение е с if и глагол в сегашно просто време, а другото е в императив (т.е. не се ползва местоимение).

  Пример: If I`m late for dinner, start eating without me. (Ако закъснея за вечеря, започвайте да ядете без мен.)

                                                                    

  www.000webhost.com