Уроци за всички

gallery/youthcenter_logo

Помощ при писане на курсови работи! Ниски цени! Тел. 0886464431 /и на вайбър/

Страдателен залог

         Страдателния залог може да се използва там, където става дума за описание на процеси и действия. Хората, които участват в това действие не са важни, не са известни или не присъстват.

   

        Страдателен залог се образува с „werden“ и минало причастие на главния глагол. В изречението „werden“ застава на втора позиция, а миналото причастие на глагола на последно място.

  Пример: Jedem Körperteil, jedem Organ wird bei der Fußreflexzonenmassage eine Reflexzone zugeordnet. (Всяка част от тялото, всеки орган е определена рефлексна зона при масажа на ходилата.)

   

        В главно изречение, което е в страдателен залог и е употребен модален глагол – модалният глагол е на второ място, а „werden“ и миналото причастие са на последно място.

  Пример: Die Älterische Öle dürfen deshalb nie unverdünnt angewendet werden. (Етеричните масла не трябва никога да се използват неразредени.)

   

  Ако изречението е в страдателен залог и е подчинено изречение – всички глаголи застават на последно място:

   

        - ако изречението е без модален глагол – на последно място са миналото причастие и след това „werden“ /в инфинитив/

  Пример: Die geserzlichen Krankenkassen bezahlen die manuelle Therapie, wenn sie von entsprechend ausgebildeten Orthopäden ausgeführt wird. (Националната здравна каса заплаща мануалната терапия, когато тя се извършва от надлежно обучени ортопеди.)

   

        - ако изречението е с модален глагол – на последно място първо е миналото причастие, след това „werden“ /в инфинитив/ и накрая е модалния глагол.

  Пример: Manuelle Therapie wendet man vor allem bei Rücken- und Kopfschmerzen an, die von Verspannungen im Bereich der Halswirbelsäule verursacht werden können. (Мануалната терапия се прилага за всички болки в гърба и главата, които биха могли да бъдат причинени от напрежение в шийните прешлени.)

  www.000webhost.com